Ik verdiep me momenteel in thuisonderwijs. Vaste plannen heb ik nog niet, maar het kan geen kwaad me te oriënteren op de mogelijkheden, nu zoonlief binnenkort twee jaar hoopt te worden.
Zo schafte ik het eerste prentenboek - met handleiding - aan van 'Bas' (eigenlijk wil ik de hele methode erbij, maar dat is nogal prijzig), verdiep ik mij in de ontwikkeling van een peuter en vond ik een mooi kleurboek bij een fantastische winkel waar ik vast nog meer aan ga schaffen voor dit 'project'. Ook gaan we elke week (moes)tuinieren bij de kennis waar ik ooit boerenkool van kreeg. De bibliotheek is wat de ontwikkeling betreft ook een uitkomst! Hmmm, m'n liefde voor onderwijs bloeit op als een voorjaarsbloemetje.

Ps. Ik maakte onlangs een heerlijke, zoete sinaasappelsaus voor bij de (altijd ietwat bittere) witlof. Binnenkort het recept!

Onlangs begon mijn vroege voorjaarsschoonmaak. Want wil je kunnen schoonmaken - straks in het heerlijke voorjaar - dan moet de boel opgeruimd zijn. En ik wil ook meteen alle 'werkjes en klusjes' achter de hekken hebben.
Onvoorstelbaar hoe je een huis binnen drie jaar dicht kan laten slibben. Ik ben niet zo van het opruimen en zeker niet van het weggooien. Maar nu mijn creatieve ingevingen belemmerd worden door het feit dat ik geen overzicht heb - ik kan niet werken in rommel - en ik eerst alles op moet graven, besloot ik om alles eindelijk eens op te gaan ruimen. En weg te doen. Maar voor ik verder ga, iets wat nog vóór het opruimen vóór de voorjaarsschoonmaak komt; een winterslaapje. Want mijn lichaam moet voor een bollend buikje zorgen.

ONGEZUURDE KOEKEN - matzes

Het was weer tijd voor een recept, maar aangezien de drukte deze week zocht ik iets makkelijks. Uiteindelijk was ik er iets langer mee bezig (het bakken in een pan vergt geduld), maar het was geslaagd, eenvoudig en leuk.

Wat heb ik nodig?
*200 gram bloem + wat extra *2 el olijfolie *1 tl zeezout *max. 100 milliliter water *een vork *koekenpan en *een deegroller


Daar hoef ik niet eens boodschappen voor te doen! En nu?

*Kneed de ingrediënten tot een 'taai' deeg, dat niet aan je handen plakt. Voeg daarom niet meteen al het water toe.
*Verdeel het deeg in kleine balletjes en rol die met de deegroller plat. Prik er met een vork gaatjes in.
*Bak de koeken aan beide zijden in de pan, zonder boter of olie, op hoog vuur. (Of in de voorverwarmde oven op een ingevette bakplaat, 10 minuten op 250 °C)

Nog tips?
*Je kunt de koeken met een hartige dip (of gewoon smeerkaas) serveren of lekker volsmeren met agarvesiroop bijvoorbeeld. Of voor de 'slechteren' onder ons; roomboter met suiker... Eindeloze variaties mogelijk!
*Meng in het deeg wat knoflook, zaadjes of kruiden voor meer smaak.

Terwijl ik vanmorgen met zoon wandelde op de kinderboerderij, kon ik mijn eerste workshop evalueren met mezelf. Wat dingen die ik met jullie wil delen;
*het coachingsinstrument dat ik gebruikte bij mijn inleiding *een boekje wat me geweldig inspireert - en ik heb me voorgenomen daar nog meer gebruik van te gaan maken dan ik al deed - en *tot slot nog (één en twee) leuke hulpjes om te leren 'buiten de lijntjes' te kleuren...


Onlangs berichtte ik over het alternatieve speelgoed van zoonlief. Gisteravond kwam ik op deze site terecht en ik kan u vertellen; mijn interesse is gewekt! En ja, ik haal me altijd veel te veel op mijn hals...

Morgen hoop ik een creatieve workshop te geven voor het goede doel. We gaan aan de slag met oud servies. En donderdag gaan we koken. Als het goed loopt, maak ik er misschien wel 'werk' van!

Hallo lieve, kleine, mooie lupines. Wat heerlijk om jullie weer te zien. Was het koud in de sneeuw? Wat zijn jullie sterk en dapper! Gaan jullie heel, heel groot worden dit jaar?

KOEKJES - van spelt

Benodigdheden
*200 gram speltmeel *100 gram roomboter *3 el agavesiroop *3 el kokos of een handje rozijnen *bakplaat met bakpapier en eventueel *uitsteekvormpjes voor de koekjes

Recept
*Verwarm de oven voor op 180 °C en wel de rozijnen, als je die wilt gebruiken. Dep de rozijnen goed droog.
*Je kneed de ingrediënten, met uitzondering van de kokos of rozijnen, tot een mooie deegbal.
*Rol het deeg uit of maak met de muis van je hand - vind ik veel fijner werken - een platte plak deeg en steek daar de koekjes uit. Druk de koekjes in een laagje kokos of de rozijnen, leg ze op de bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 15 minuten.

Tips?
*Snijd de boter in blokjes voor je gaat kneden. Is makkelijker.
*Deeg te droog? Boter toevoegen. Deeg te vochtig? Meel toevoegen.



Ik voel me een beetje pips vandaag. Dus begon ik mijn dag met het persen van sinaasappels en citroenen voor de nodige vitamientjes. Ik vond een overheerlijk recept van speltkoekjes en bakte die maar meteen en besloot dat het tijd was om wat ooit-aan-begonnen-projecten aandacht te gaan geven. En wel hierom;
Ooit zag ik hier namelijk een leuk idee en ik begon te borduren uit de losse pols. Toen vroeg zij zich in een bericht af wat ze met soortgelijke borduursels moest en ik adviseerde haar om - net als ik ooit deed - lavendelzakjes te gaan maken, wat ze ook deed (joepie). Toen ik zag dat ze mijn idee zo enigjes vorm had gegeven, vroeg ik me af waarom ik er zelf niets meer mee deed. Vandaar.
Nog meer inspiratie nodig? Kijk eens hier, hier en hier... Jullie nog tips?

Hé pssst; bij deze m'n huishoudschema 

Gisteravond had ik mijn eerste kookcursus. Nog vijf avonden te gaan en ik kan haast niet wachten! Ik heb heerlijk gegeten en ben stukken wijzer. Zelfs een verse vis schoonmaken is me gelukt. En het restje dessert, niet geheel verantwoorde chocolademousse, ligt nu in mijn koelkast te wachten. Ga ik straks in mijn eentje verorberen. o nee, manlief mag ook een hapje...

Ik ruik voorjaar, hoor vogels, zie het voorzichtige zonnetje, voel kriebels.
Dus ik koop blauwe druifjes.

Aangezien ik iemand ben met duizend-en-een plannen, grote waslijsten met alles-wat-ik-nog-doen-moet en ik een huishoudelijk gedisciplineerd en organisatorisch talent heb onder het niveau van de zeespiegel, help ik mijzelf.
Zo is donderdag bijvoorbeeld mijn naai- en herstelwerkdag, maandag de dag van het sanitair, het weekend voor mijn familie en vrienden en dinsdag keukenpoetsdag (inclusief afnemen van alle deuren beneden.) Ook is het vaste regel dat de eerste week van de maand wat intensiever gereinigd wordt en op plekjes waar ik niet elke week iets doe. De koelkast bijvoorbeeld. Of ontkalk-karweitjes... Ik mag er best eens vanaf wijken hoor,  maar ik maak strenge afspraken met mijzelf. Niet vaker dan twee (over)dagdelen mag ik (op) visite. Anders loopt alles in de war. Ik zal binnenkort eens mijn lijst presenteren. Want die hangt uitgetypt en wel aan de binnenkant van mijn trapkast.
Hoe doen jullie het huishouden?

Geef zoonlief een zak van de groenteboer en hij is weer een paar uurtjes zoet. Nadat hij een horrorweek achter de rug heeft - nee wij doen niet aan carneval - met enorme driftbuien waarbij nogal wat sneuvelde of door de kamer vloog, is hij weer helemaal de oude. Gelukkig maar! Ik denk dat het een ontwikkelingssprongetje was. Vanmorgen hebben we saampjes een kruidcake gebakken en geluisterd naar het hartje van de baby. Douche geschrobd,  toiletten in de bleek, vloer gezogen, bed afgehaald en in de was... 'k Ben goed op dreef deze maandagmorgen.

Even verplicht op adem komen, nu mijn laptop het had begeven.
Ik kan terugkijken op heel wat productiviteit als ik m'n berichtjes zo nalees. Van mijn Mams een tijdschrift gekregen over moestuinieren en een aanbod van een bekende om zijn enorme lap moestuin aan mijn onkunde toe te vertrouwen - onder zijn begeleiding dan - zodat ik ook de fijne kneepjes van het vak kan leren. Hoe fijn is dat? Met als voorschot een schaal walnoten en een zelf-geoogste boerenkool.

SIROOP - mandarijn

Een kwestie van een berg fruit, water en eventueel wat suiker. Zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Wat heb ik nodig?
Voor deze siroop gebruikte ik; *2 kilo mandarijnen *1 liter water *350 gram rietsuiker (maar dat kun je zelf naar smaak toevoegen) *grote pan *pollepel *stamper *kom *vergiet *trechter *goed gereinigde fles met schroefdop

Wat moet ik doen?
*De mandarijnen pellen. Liefst boven de pan, zodat geknoei verspilling van sap voorkomt. Giet het water en de suiker bij de mandarijnen en breng het goedje aan de kook. Laat het nu zachtjes zo'n vijftien minuten inkoken. Roer af en toe door.
*Stamp de mandarijnen nog wat fijn. Zo weet je zeker dat je alle sappen gebruikt. Giet de inhoud van de pan in het vergiet dat in een kom hangt. Plet met de pollepel de resten in de zeef, roer er wat in, zodat er geen druppel verloren gaat.
*Giet de sap door middel van de trechter in de fles, pas op; HEET! Draai de dop erop, zet de fles ondersteboven neer en laat de siroop afkoelen. Op een gegeven ogenblik hoor je het deksel vacuüm 'ploppen', daardoor is de siroop langer houdbaar.

Tips?
*Probeer het met ander (seizoens)fruit. Schat zelf in hoeveel water je nodig hebt (niet te veel, in de pan hoeft echt niet alles onder water te staan, het fruit zorgt zelf dat er meer vocht komt).
*Pas de hoeveelheid suiker aan. Hoe minder zoetstoffen (hoe puur ook), hoe beter.

Ik heb van het weekend zelf boter gemaakt. Maar dat ging - zoals bij mij wel vaker het geval is - niet geheel zoals gepland.
Bij een kookwinkel had ik de nodige kaasdoek gespot voor €9,95. Maar via een tip op een vaag forum op het wereldwijde web, kwam ik erachter dat kaasdoek ook gebruikt wordt voor  borduursels en dus ook in een stoffenwinkel te koop is.
Zaterdag trotseerden we compleet als gezin de kou en na op de markt geen enkele stoffenkraam - want daar zou het misschien nóg goedkoper zijn - ontdekt te hebben, kochten we bij de stoffenwinkel een meter kaasdoek (halve meter leek me net te klein). Aangezien stoffen altijd dubbelgeslagen verkocht worden, had ik twee kaasdoeken van een vierkante meter voor slechts €5,95!
Blij en gelukkig met de zelfgemaakte boter in het vooruitzicht huppelde ik over de markt waar ik nog een visje kocht voor tussen de middag.
En toen zaten we in de auto op weg naar huis met ons visje, zonder kaasdoek. En toen snel terug naar de markt - onvindbaar. Ik was in tranen (zwangerschapshormonen). Hoe kon iemand zo vals en hebberig en oneerlijk en onrechtvaardig en... en...
Manlief loodste me mee naar de stoffenwinkel waar we ontdaan een tweede poging deden. Dit keer kreeg ik - heel lief, maar wel te laat - in een bleek, krakerig tasje - zodat geen enkele dief iets kostbaars zou vermoeden was de theorie - mijn nieuwe lap mee.
Het voelt nog steeds erg oneerlijk. Maar de boter werd fantastisch. En ik ben - troost ik me - nog altijd goedkoper uit dan bij de kookwinkel, als ik er daar twee gekocht zou hebben.

04022013 | boter maken


BOTER

Zelf boter maken; lekker en weinig werk. En met een beetje kruiden heb je zo een overheerlijke kruidenboter! (Als je kaasdoek tenminste niet gejat wordt, dat had ik dus.)

Wat heb ik nodig?
*(1 liter slag)room, liefst zo puur mogelijk * heel veel - dat is 3 - grote kommen *mixer *vergiet *vochtige kaasdoek  *eventueel ijsklontjes

En als ik dat heb staan?
*Dan doe je de slagroom in een grote kom, liefst met spatrand, en ga je de slagroom tot boter kloppen! Dat duurt wel een kwartier; je krijgt eerst slagroom en dan nog even volhouden (stel je niet aan, vroeger deed men dit met de hand). Je hebt 'boter' als het spettert en er klontjes, schilfers in het vocht drijven. Je kunt beter te lang dan te kort kloppen.
*Neem een schone kom, plaats daar het vergiet in en daarin de vochtige kaasdoek. Giet de geklopte room erin. Wat in de kaasdoek blijft hangen is je boter, het vocht is... (trrrrromgeroffel) romige karnemelk! Kun je weer fijn ergens anders voor gebruiken. Wring de boter in de kaasdoek goed uit.
*Neem een schone kom, vul die met koud water, eventueel wat ijsklontjes en ten slotte je 'klomp' boter. Nu ga je met je koude handen deze klomp boter kneden. Het water wordt troebel, dus ververs na een tijdje het water en herhaal dit 2 á 3 keer tot het water niet meer troebel wordt. Zo voorkom je dat je boter snel ranzig wordt.
*Wring de boter eventueel nog een keer uit in de kaasdoek en doe hem in een goed gesloten bakje. Zo kun je de boter twee weken bewaren.

Tips om het nog  aangenamer te maken?
*Let op dat bij het kneden met ijsklontjes de klontjes niet in de boter verdwijnen =P
*Voeg aan het einde zout toe en/of andere kruiden om meer smaak - lees kruidenboter - te krijgen.
*De karnemelk is volgens mijn man bijvoorbeeld heel lekker in je koffie. Maar dat is voor mij een verboden product, dus ja...

Anders eten, betekent heel veel andere dingen ook anders. Aangezien ik al enkele weken bezig ben met het omgooien van mijn eetgewoonten, begin ik nu wel wat ongedurig te worden. Ik wil het gewoon helemaal 100% op orde hebben. Ik weet het, 't is hollen of stilstaan hierzo.
Vandaag ruim ik de boel vol goede moed verder op. Volgens één van de vele inspirerende boeken die ik lees, moet ik dan een vuilniszak pakken en alles er zonder pardon inkieperen, wat ook maar niet in de keuken hoort volgens mijn nieuwe normen. Dat gaat me te ver. Ik ben langzaam alles aan het opmaken, wat al maanden in mijn keukenkastjes staat te vergaan. Zie hier het resultaat. Complete choas.

En de komende week eten we custartvla.
Heel veel custardvla. =P

DRESSING

Als je volgens je omgeving als een konijn zit te knagen aan je 60% tot 70% rauwe groenten, kun je hen de ogen uitsteken met deze heerlijke én zuiverende, gezonde dressing. Goed voor je bloedsomloop en spijsvertering. Smerig detail; mijn gast - met moeilijke stoelgang - zat na een sla met deze dressing spontaan binnen een half uur op het toilet. En velen anderen volgden.

Dat is wat ik nodig heb. Hoe kom ik aan die dressing?
Schud in een *potje of fles die je goed af kunt sluiten met een schroefdop; *200 milliliter olijfolie *100 milliliter (cider)azijn *2 eetlepels water *1 eetlepel honing *1 eetlepel grove mosterd *1 fijngehakt teentje knoflook *1 takje of halve eetlepel rozemarijn en tot slot *een snufje grofgemalen zwarte peper (en eventueel *zeezout).

Tips?
*Bewaar het potje of de fles op een donkere plaats. Dan is hij zeker een week houdbaar.
*Gebruik een scheutje dressing (in plaats van een ongezond sausje) over je avondeten, om wat pit te geven aan de maaltijd.

recept; Detox, ISBN 978 1 40546 702 5